
Bir sözleşme yılı içerisinde mazeretsiz olarak yedi gün ve daha uzun süre ile göreve gelmeme durumu, Uzman Erbaş Kanunu’nda “kendilerinden istifade edilmeme halleri” nedeniyle sözleşme fesih gerekçeleri arasındadır ve uzman erbaşın kusurlu sayıldığı fesih sebeplerindendir. Uzman erbaşın kusurlu sayılıp sayılmaması, sözleşmenin feshini müteakip yararlanacağı özlük hakları açısından önem arz etmektedir.
“Yedi Gün ve Daha Uzun Süre ile Göreve Gelmeme” Fesih Gerekçesinin Oluşmasında Etkili Olan Hususlar Nelerdir?- Uzman erbaşın, bir sözleşme yılı içerisinde toplamda yedi gün ve daha fazla mazeretsiz olarak görev yerine gelmemesi gerekir. Kesintisiz olarak (blok halinde) yedi gün süre ile göreve gelmemesi şartı aranmaz.
- Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu uzman erbaşlar için göreve gelinmeyen gün sayısının firar suçuna vücut verdiğinin değerlendirilmesi halinde; 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu kapsamında “Firar” suçundan ayrıca adli işlem tesis edilmektedir.
- Personelin mazeretsiz mesaiye gelmediği gün sayısının yedi mesai gününün altında kalması durumunda fesih işlemi tesis edilmemekle birlikte; uzman erbaşın tabi olduğu disiplin kanunu kapsamında idari işlem tesis edilmektedir.
- Mesaiye gelmemeyi açıklayacak nitelikte geçerli bir mazeretin bulunmaması gerekir.
- “Bir sözleşme yılı” ifadesi ile kastedilen, sözleşmenin imzalandığı tarihi takip eden her bir yıldır. Dolayısıyla fesih gerekçesinin oluşmasında, sözleşmenin imzalandığı tarih esas alınmaktadır.
- Mesainin hafta sonu da devam ettiği görev ve görev yerlerinde (üs bölgesi, operasyon gibi) hafta sonu da mesai gününden sayılarak hesap yapılmaktadır.
- Yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde yedi gün göreve gelmediği tespit edilen uzman erbaşın sözleşmesi, sözleşme süresinin bitmesi beklenmeksizin, feshedilerek kurumla ilişiği kesilmektedir.
- Görev yaptığı yıllar için ikramiye ödemesi yapılmamaktadır.
- Er olarak terhis edilmekte ve yedekte er kaynağına alınmaktadır.
- Zati tabancaları zapt edilmektedir. Altı ay içinde silahını devredebilmektedir.
- Askeri kimliği geri alınmaktadır.
- Varsa eksik kalan muvazzaflık (askerlik) hizmeti, ilişiği kesilmeden Kuvvet Komutanlığı tarafından belirlenen birlikte tamamlatılmaktadır. Eksik askerlik hizmetin olup olmadığı, sözleşme döneminde geçen sürenin üçte biri ve askerlik yükümlüsü olarak geçirilen sürenin tamamı askerlik hizmetinden sayılarak tespit edilmektedir.
Uzman erbaşlar açısından mazeretsiz olarak mesaiye gelmeme, şartların oluşması durumunda disiplin cezasından, sözleşmenin feshedilmesine ve hatta hapis cezasına kadar varan ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Ayrıca, bu nedenle sözleşmesi feshedilen uzman erbaş kusurlu sayıldığından, birçok özlük hakkından yararlanamama riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumla karşılaşan uzman erbaşın idare ile yaşadığı ihtilaflarda, sürecin hukuki açıdan titizlikle yürütülmesi ve hak kaybına uğramaması adına uzman bir idare hukuku avukatına danışması önemlidir.
İLGİLİ MAKALELER:
İLGİLİ EMSAL KARARLAR:
30 Günden Fazla Hapis Cezası Alması Nedeniyle Sözleşmesi Feshedilen Uzman Erbaş Hakkında Emsal Karar